
Weerbare democratie en ‘democratic backsliding’
Binnen de bachelor Religiewetenschappen wordt een derdejaars keuzevak over weerbare democratie aangeboden, te volgen door alle studenten van de Universiteit Leiden.
Uit de vakbeschrijving van Weerbare democratie en ‘democratic backsliding’:
‘De Democracy Index (van The Economist) noteerde in 2022 de grootste neergang in democratie in de wereld sinds 2010. Binnen de Europese Unie zijn er zorgen over de democratie en rechtsstaat in Hongarije en Polen. In ons eigen parlement wordt inmiddels nadrukkelijk naar de Kamervoorzitter gekeken om grenzen aan het democratische debat te stellen – Kamervoorzitter Vera Bergkamp schreef er zelfs een notitie over. Hoe moeten we die uitdagingen voor democratie begrijpen? Kan een democratie zich beschermen tegen aantastingen van haar democratische principes? En mag een democratie zich daartegen verweren, of moet zij alle ideëen een gelijke kans geven?
In dit vak verdiepen we ons in de verdediging van democratie. Waar liggen de grenzen van democratische tolerantie? Dat levert politiek-filosofische (wat mag?), maar ook empirische vragen op (wat werkt?). Daarbij analyseren we ook hoe de begrenzing van die verdraagzaamheid juridisch vorm heeft gekregen in onder meer Nederland en Duitsland. En kijken we naar democratische tolerantie voor religieuze politiek.’