
Tolerantie: geschiedenis en actualiteit van een spraakmakend begrip
Programma 2024
Deze bijeenkomsten hebben plaatsgevonden op de volgende woensdagen van 19.15 - 21.00 uur in het Kamerlingh Onnes Gebouw te Leiden, zaal B0.35.
10 april: Algemene inleiding- Bastiaan Rijpkema, Eva Polman en Bart Schreuders
17 april: Tolerantie & diversiteit - Halleh Ghorashi
24 april: Tolerantie & filosofie - Theo de Wit
1 mei: Tolerantie & recht - Tamar de Waal
8 mei: Tolerantie & geschiedenis - James Kennedy
15 mei: Tolerantie & sociale cohesie - Marcel ten Hooven
22 mei: Afsluiting - Bastiaan Rijpkema, Eva Polman en Bart Schreuders
Tolerantie is een begrip dat al eeuwen beleden én bestreden wordt. Tolerantie was cruciaal in pogingen vrede en stabiliteit te brengen in het door religieuze twisten verdeelde Europa van de zestiende eeuw. En in algemene zin roept het nog steeds positieve associaties op met ruimdenkendheid en je openstellen voor de ander. Tegelijkertijd is er ook een lange traditie van kritiek van tolerantie: als aanmatigend, en recenter als achterhaald, biased of zelfs als onderdrukkend. Wat heeft tolerantie ons te bieden?
In deze Honours Class duiken we in de geschiedenis van, en actuele discussies over, tolerantie. Dat doen we aan de hand van het recente boek Ware tolerantie, waarin toonaangevende Nederlandse auteurs op het gebied van tolerantie dit begrip bespreken. We bekijken het begrip daarbij door drie voor tolerantie cruciale wetenschappelijke disciplines: filosofie, recht en geschiedenis. Zo zullen we historische patronen rondom tolerantie blootleggen en het belang van tolerantie voor onder meer diversiteit en burgerschap bestuderen.
Dit vak is een (extracurriculaire) Honours Class: een keuzeonderdeel binnen het Honours College. Daarnaast kunnen derdejaars studenten die niet het Honours College programma volgen zich ook aanmelden voor de Bachelor Honours Classes. Er vindt een selectie plaats o.a. op basis van motivatie en gemiddeld cijfer van de bacheloropleiding. Voor meer informatie, zie de Studiegids.